Снимки: БлицБедственото положение на територията на община Смолян е в пълна сила, като продължава и

...
Снимки: БлицБедственото положение на територията на община Смолян е в пълна сила, като продължава и
Коментари Харесай

В Смолян все още е страшно, село Мугла е откъснато от света

Снимки: Блиц

Бедственото положение на територията на община Смолян е в пълна мощ, като продължава и битката с разчистването на няколко пътни артерии до няколко обитаеми места. Най-тежка е обстановката по пътя за село Мугла, където освен свлачища и наноси, проблеми основават и паднали дървета и от двете страни на реката, заяви зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова, оповестява " Блиц ".  

„ Проблемът там е сериозен, на следващия ден ще се включат в разчистването и горски служащи. Не мога да се наемам със периоди за разчистването на пътя. Ще се вършат разширения, защото има и изнесен път. Работи се по пътищата за Стикъл и Киселчово. До последното село автомобил може да стигне, само че не го предлагам, защото има много засилили се свлачища и е рисково “, безапелационна бе инж. Цекова. Получен е и сигнал за свлачища, наноси и изнесена пътна настилка за село Кутела.

Веднага е ориентирана тежка техника за въпросното място, с цел да се разчисти.   На този етап няма бедстващи хора, както и нужда от доставка на хранителни артикули или лекарства. Тази вечер се чакат още веднъж проливни дъждове и от управлението на общината чакат още проблеми.  



„ На място се запознахме с провалите, които нанесоха проливните дъждове и активизиралото се свлачище, което затвори пътя за село Мугла. Ще се отводнят всички дерета, които текат по пътя и са разрушили напълно асфалтовата настилка. Ще бъдат отстранени и падналите дървета. След това компанията, избрана с моя заповед, ще стартира разчистването и останалите дейности по отварянето на пътя за с. Мугла. Поддържаме непрекъсната връзка с кмета на Мугла, в случай че се наложи помощ и възникне нужда да се доставят лекарства или има бедстващи хора, сме подготвени да реагираме. Ситуацията по пътя е много комплицирана “, разяснява и кметът на общината Николай Мелемов.
 

На този стадий са отпаднали терзанията за преливане на река Черна в Смолян. В това персонално се увери зам.-министър Стефан Балабанов, който дружно с шефа на ОД Министерство на вътрешните работи – Смолян старши комисар Николай Димов, регионалният шеф Недялко Славов и шефът на РД ПБЗН – Смолян комисар Симеон Цървуланов, направиха обширен оглед на сериозните точки на реката в регионалният град.  

им беше персонално да се уверят, че на този етап обстановката се е нормализирала и опасност от приливането на реката няма. Те потеглиха от улица „ Чилингирска “, през Римския мост, до постройката на „ Пътна полиция “ и минаха през кварталите Райково и Устово. Категоричната оценка е, че водите в речните корита последователно се намаляват и няма преливане на водоеми.  

„ Най-критично е към момента ситуацията в община Смолян, към Киселчово достъпът е пресечен, свлачище има и по пътя за Мугла, на доста места се разчистват наноси и паднали камъни. Обилните превалявания провокираха голям брой сривания по пътната мрежа и по сигнали навреме се отстраняват. Има задоволително размер в язовирите. Следим деликатно язовир „ Пловдивци “ като ново оборудване. В него има задоволително размер за водни количества. 1.20 – 1.30 метра остават до преливане на язовир „ Златоград “. Оставаме деликатни, поради прогнозите за нови превалявания до следобяда на днешния ден “, разяснява и регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.

Според него, радващото е, че оттокът е стабилен и доста са спаднали речните корита на реките Върбица, Арда и Черна, които по традиция основават проблеми.   „ Тепърва ще се правят оценка провалите по инфраструктурата след изобилните превалявания. За страдание относително постоянно сме пострадали от сходни рискови обстановки. Държавата основава нов модел на държание и предварителна защита “, добави още регионалният шеф.

Смолянското село Арда пък е с най-големите количества валежи в региона през последните дни, като по данни на Метеорологичната станция на връх Рожен, те са достигнали 261 литра за квадратен метър за две денонощия.   Според метеоролозите количеството на преваляванията в някои обитаеми места в област Смолян за последните два дни надвишават двойно месечната норма. Данните за Златоград демонстрират 125 л/кв. м за последното денонощие, а за с. Арда- 143 л/кв. м.  Дъждът в Смолян е 72 л/кв. м за това денонощие.   Данни от метеорологичната станция, намираща се в Областната администрация в Смолян демонстрират, че за тази заран към 06:00 ч. е измерен най-обилният валеж за един час от началото на годината- 17.6 л/кв. м. за 60 мин.   Продължават и непрекъснатите наблюдения на всички сериозни точки, като при нужда ще се изиска и подпомагане от армията.

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР